Tutkimukseen sijoitetut rahat saa moninkertaisesti takaisin

20.2.2016 klo 13:19 Kotimaa Esa Erävalo

Ilmavoimat sai lähes satakertaisesti rahansa takaisin, kun se tilasi Teknologian tutkimuskeskus VTT:lta tutkimuksen Hornet-hävittäjiensä turbiinin siivistä.

Turbiinin siivet ovat kriittinen osa, sillä niiden on vinhasti pyöriessään kestettävä jopa tuhannen asteen lämpötiloja kovassa rasituksessa.

– Suurempaa tehoa ja parempaa hyötysuhdetta tavoiteltaessa trendinä on nostaa lämpötiloja, joita materiaalien tulee kestää, toteaa erikoistutkija Juhani Rantala.

Hän tutki tiimeineen siipien mikroskooppisia säröjä ja kestävyyttä myös tuhkapilven oloissa.

– Ilmavoimat lähetti tutkimustuloksemme siipien valmistajalle, ja niiden käyttöikää pidennettiin 10%. Säästetään 2,7 miljoonaa euroa, kun siipisarja voidaan nyt vaihtaa samaan aikaan kiekon kanssa 62 koneessa.

Vielä enemmän veronmaksajien rahoja säästettiin tutkittaessa Hawkien ja Hornetien runkomateriaalien kestävyyttä.

– Hornetien runkokomponenttien väsymiselinikää selvittämällä on voitu säästää yli 600 miljoonaa euroa. Tiettyjä lentoliikkeitä ei enää vedetä täysillä rauhan aikana.

VTT:n materiaalitekniikan laboratorio äärimmäisen herkkine mittauslaitteineen sijaitsee Otaniemessä syvällä maan alla, jonne liikenteen tärinät ja muut ulkoiset vaikutukset eivät juuri yllä. Laboratorio saa jatkuvasti toimeksiantoja yrityksistä. Esimerkiksi putkirikko voi tulla kalliiksi, jos se pysäyttää ison voimalaitoksen tai öljynjalostamon.

– Teemme putkistojen kuntoarvioita ja ennakoimme korjaustarpeita. Voimme tehdä virumis- ja korroosiokokeita eri lämpötiloissa ja erilaisilla menetelmillä.

Kokeet vaativat tekijöikseen osaavia ihmisiä.

– Meillä ollaan uteliaita ja innostuneita. Parhaimmillaan tutkimus on kuin lasten leikkiä: kokeillaan ja katsotaan mitä tulee. Työurat ovat pitkiä, työssä viihtyy hyvin ja se on uusiutuvaa ja mielenkiin- toista. Meillä on myös osaavia teknikoita kokeellisessa työssä. Harvoin tapaa asennetta, että täällä ollaan vain töissä, toteaa Juhani Rantala.

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy on Pohjoismaiden johtava tutkimus- ja teknologiayhtiö.

– Neljä miljoonaa tuntia vuodessa kovatasoista aivovoimaa, kuvaa erikoistutkija Juhani Rantala.

– Neljä miljoonaa tuntia vuodessa kovatasoista aivovoimaa, kuvaa erikoistutkija Juhani Rantala.

Hänen mielestään VTT:n vahvuus on monen eri tekniikan alan tutkijoiden vuorovaikutus. Innovaatiot syntyvät usein osaamisen rajapinnoissa ja monialaisessa tutkimuskeskuksessa rajapintoja voi syntyä paljon.

– On valtava voimavara, kun mennään ja katsotaan asioita eri puolten ihmisten kanssa. Niputtamalla ja yhdistämällä erilaisia teknologioita syntyy vaikkapa bioelektroniikkaa.

Toinen vahvuus on kiinteä yhteys Aalto-yliopistoon. VTT:lle halutaan parhaat aivot ja palkat ovat paljon paremmat kuin Aalto-yliopistossa.

– Opiskelijoiden keskuudessa olemme yksi halutuimmista työpaikoista. Pyrimme myös houkuttelemaan ulkomaisia huippututkijoita. Nykyisin noin 10% tutkijoista on kotoisin ulkomailta.

Ylös