Rahallista tukea tarjolla ulkomaisten työntekijöiden kielikoulutukseen

24.2.2016 klo 13:55 Kotimaa KD Lehti

Oleskeluluvan saaneiden ulkomaalaisten integroitumista suomalaisille työmarkkinoille helpotetaan uuden valtakunnallisen Työpaikkasuomi -koulutuksen avulla, joka on osa TE-palveluiden työnantajille tarjoamaa kansainvälisen työnvälityksen palvelua.

Työpaikkasuomi on räätälöityä suomenkielen kielikoulutusta, jossa työnantaja maksaa vain 30–50 prosenttia koulutuksen kokonaishinnasta. Koulutusta toteutetaan Työvoiman liikkuvuus Euroopassa -hankkeen (ESR) tuella.

Työpaikkasuomi-palvelu on yksi mainio tapa tukea oleskeluluvan saaneita suomalaisessa työelämässä ja nostaa heidän osaamistasoaan.

Projektiasiantuntija Jarna Lahti ELY-keskuksesta kertoo, että Uudellamaalla ei ole ollut aiemmin samankaltaista palvelua, jossa kielikoulutuksen tavoitteet voidaan räätälöidä tarkasti työnantajan tarpeiden mukaisesti.

Työnantaja pääsee vaikuttamaan niin sisältöön kuin koulutuksen kestoon, paikkaan ja ajankohtaan. Kielikoulutus voidaan järjestää lähi- tai etäopetuksena, arkisin tai viikonloppuisin, työpaikan oman ryhmän kesken tai useamman työnantajan yhteisessä koulutusryhmässä.

Koulutettavien suomenkielisten viestintätaitojen kehittymisen ja ammattisanaston hallitsemisen lisäksi syntyy monia muitakin hyötyjä.

– Usein heikolla suomenkielellä työskentelevien työntekijöiden vaihtuvuus on aika suurta. Kielikoulutuksen avulla työntekijää sitoutetaan työhönsä, ja hän pystyy jatkossa tekemään monipuolisempia tehtäviä sekä etenemään urallaan, Jarna Lahti sanoo.

Hän muistuttaa, että Työpaikkasuomi-palvelu on yksi mainio tapa tukea oleskeluluvan saaneita suomalaisessa työelämässä ja nostaa heidän osaamistasoaan.

– Palvelu voi hyvinkin kannustaa joitain yrityksiä palkkaamaan maahanmuuttajia töihin, Lahti toivoo.

Työpaikkasuomi -koulutuksen voi ostaa joko työnantaja ulkomaalaisille työntekijöilleen tai Suomeen yrityksen perustanut maahanmuuttaja itselleen ja alaisilleen. Ainoa vaatimus on se, että työntekijöillä on oltava oleskelulupa Suomeen.

Ylös