Suomi tukee sisärajatarkastuksia Schengen-alueella

24.2.2016 klo 15:10 Politiikka Samuli Rissanen

Suomi kannattaa sisärajatarkastusten jatkamista joillakin Schengen-alueen rajoilla. Jos Kreikka ei saa korjattua valvonnan puutteita toukokuuhun mennessä, Suomi kannattaa ajatusta, että neuvosto voisi päättää suosituksista sisärajavalvonnan palauttamiseksi.

Suomen mielestä Kreikan puutteellinen ulkorajavalvonta vaarantaa Schengen-alueen toimivuuden.

Sisäministeriöstä kerrotaan, että tämän vuoksi Suomi kannattaa sisärajatarkastusten jatkamista etenkin niillä Schengen-alueen sisärajoilla, joihin puutteellinen ulkorajavalvonta vaikuttaa.

Suuri valiokunta tukee rajapaketin tavoitteita saada EU-alueelle kohdistuva muuttoliike nykyistä paremmin hallintaan, vahvistaa EU:n sisäistä turvallisuutta ja suojella Schengen-aluetta EU:n ulkorajojen valvontaa tehostamalla.

EU:n sisäministerit keskustelevat sisärajatarkastusten palauttamisesta huomenna Brysselissä.

Lähinnä Kreikasta edelleen muihin Schengen-maihin siirtyvät laittomat maahantulijat ovat vaarantaneet jäsenvaltioiden yleistä järjestystä niin, että ne ovat palauttaneet rajavalvontaa sisärajoilleen.

Sisärajatarkastuksia ovat syksyn aikana tehneet muun muassa Saksa, Itävalta, Ruotsi, Tanska ja Norja.

Viimeisimpänä sisärajatarkastuksista on ilmoittanut Belgia, joka varustautuu Ranskasta tuleviin turvapaikanhakijoihin.

Suomi ei ole ottanut käyttöön sisärajatarkastuksia, mutta hyötyy Ruotsin ja Tanskan toimista.

Schengen-sääntöjen mukaan sisärajatarkastusten on oltava väliaikaisia ja enintään puolen vuoden mittaisia. Saksan osalta määräaika umpeutuu ensimmäisenä toukokuussa.

Mikäli neuvosto suosittelee sisärajatarkastusten jatkamista, tarkastusten maksimiaika olisi kaksi vuotta.

Eduskunnan Suuri valiokunta käsitteli niin ikään EU:n rajaturvallisuuspakettia kokouksessaan tänään ja kuuli pääministeri Sipilän selvityksen viimeviikkoisesta Eurooppa-neuvostosta.

Suuri valiokunta tukee rajapaketin tavoitteita saada EU-alueelle kohdistuva muuttoliike nykyistä paremmin hallintaan, vahvistaa EU:n sisäistä turvallisuutta ja suojella Schengen-aluetta EU:n ulkorajojen valvontaa tehostamalla.

Valiokunta katsoo, että nyt on välttämätöntä tehostaa tietokantojen käyttöön perustuvia tarkastuksia ulkorajoilla sekä tiivistää jäsenvaltioiden välistä rajaturvallisuusyhteistyötä. Sen sijaan nykyistä jäsenvaltioiden ja EU:n toimivallan jakoa ei kuitenkaan pitäisi muuttaa

Lisäksi Suuri valiokunta painottaa, että raja- ja merivartiojärjestelmää koskevan asetusehdotuksen mukaan perustettavan rajavartioston tulee toimia kaikissa tilanteissa apua vastaanottavan jäsenvaltion komentovastuulla sekä sen lainsäädännön mukaiseksi.

Tärkeää on valiokunnan mielestä on myös, ettei ehdotuksien hyväksyminen merkitse muutoksia olemassa oleviin perus-, ihmisoikeus- ja tietosuojaperiaatteisiin.

Suuri valiokunta korostaa, että Schengen-alueen toiminnan turvaaminen, ulkorajojen tehokkaan valvonnan ja rajaturvallisuuden takaaminen sekä maahanmuuton nykyistä parempi hallitseminen ovat kysymyksiä, joissa eurooppalaisen ratkaisun löytyminen ja ratkaisujen täysimääräinen toimeenpano on kaikkien jäsenvaltioiden yhteinen etu.

Ylös