Suomalaisen genomitiedon hyödyntäminen kiinnostaa kansainvälisiä lääkeyrityksiä

22.4.2016 klo 09:42 Kotimaa KD Lehti

Uusien, turvallisten lääkehoitojen kehittäminen on haastava ja kallis prosessi. Genomitiedon hyödyntämisen toivotaan voivan joissain tapauksissa suoraviivaistaa ja nopeuttaa tätä prosessia.

Suomen ainutlaatuinen geeniperimä ja laajat näytekokoelmat avaavat hienoja mahdollisuuksia lääketutkimukselle ja kansainväliselle tutkimusyhteistyölle.

Hankkeen tavoitteena on testata geenitiedon hyödyntämistä uusien lääkehoitojen kehittämisessä.

Kansainvälinen lääkeyritys AstraZeneca on ilmoittanut panostavansa merkittävästi genomitutkimukseen lähitulevaisuudessa.

Yhtenä osana aloitetta on yhteistyö Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutin kanssa suomalaisen genomi- ja terveystiedon hyödyntämiseksi lääkekehityksessä.

Suomessa käynnistyi noin vuosi sitten Professori Aarno Palotien koordinoimana laaja kansainvälinen kolmen akateemisen tutkimuslaitoksen ja neljän lääkeyhtiön yhteistyönä tehtävä tutkimushanke.

Hankkeen tavoitteena on testata geenitiedon hyödyntämistä uusien lääkehoitojen kehittämisessä. Yhteistyö loi perustan AstraZenecan kanssa aloitetulle yhteistyölle ja muille samankaltaisille hankkeille.

Yhteistyöhankkeet antavat mahdollisuuden sekä tunnistaa uusia lääkkeiden vaikutuskohteita että lisätä ymmärrystä siitä, mitkä lääkehoidot sopivat parhaiten kullekin yksilölle.

Tutkimushanke perustuu THL Biopankin ja Helsingin yliopiston näytekokoelmiin ja yhteistyöhön Broad Institute of MIT and Harvardin kanssa.

Ylös