Hyvä Joulumieli-keräys kotimaan vähävaraisille lapsiperheille jo 20. kerran

24.11.2016 klo 08:40 Kotimaa Samuli Rissanen

Hyvä Joulumieli -keräys muistuttaa lapsiperheköyhyydestä ja kerää rahaa ruokalahjakortteihin, joilla ilahdutetaan vaikeassa tilanteessa eläviä perheitä. 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tavoitteena on jakaa 30 000 lahjakorttia, joiden arvo on 70 euroa. Keräys alkaa 25.11. ja jatkuu jouluaattoon asti.

Köyhyys koskee yli 100 000 lasta Suomessa. Se kaventaa lapsen mahdollisuuksia osallistua ja aiheuttaa ulkopuolisuutta ja pahoinvointia.

Yli 70 prosenttia vähävaraisten perheiden lapsista on joutunut luopumaan rahanpuutteen vuoksi harrastuksestaan, lähes 40 prosenttia joutunut jäämään pois luokkaretkiltä ja yli puolet joutunut kiusatuksi köyhyyden vuoksi.

Köyhyys koskee yli 100 000 eli joka kymmenettä lasta Suomessa

Toimeentulohuolet vaikuttavat perheen mielialaan, heikentävät vanhempien jaksamista ja aiheuttavat huolta myös lapsille. Vaikein tilanne on yksinhuoltajaperheillä, joista monet joutuvat turvautumaan toimeentulotukeen.

Köyhyyden taustalla on usein työttömyyttä, mutta yhä useammin köyhyys koskee myös perheitä, joiden vanhemmat ovat työssä, mutta pätkä- tai osa-aikatyön vuoksi tulot jäävät pieniksi.

Lapsiperheiden tilannetta vaikeuttaa se, että yhteiskunnan tuki on heikentynyt. Sosiaaliturvaa on leikattu ja palveluja, esimerkiksi varhaiskasvatusoikeutta rajattu. Lapsilisän keskimääräinen reaaliarvo on 30 prosenttia alempi kuin 20 vuotta sitten. Lisäksi palvelumaksuja kuten koululaisten iltapäivätoiminnan maksuja on korotettu.

– Palvelujen ja sosiaaliturvan leikkauksilla on yhteisvaikutuksia, joita ei ole arvioitu, ja ne vaikuttavat eniten heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin. Köyhyys on vaikea ja monisyinen ongelma, mutta sitä voidaan vähentää, jos päättäjillä on tahtoa. Olisi ymmärrettävä, että aikuisiän hyvinvoinnin ja työ- toimintakyvyn perusta syntyy lapsuudessa. Lapsiin kohdistuvat leikkaukset tulevat yhteiskunnalle kalliiksi, sanoo johtava asiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Hyvä Joulumieli -keräys ilahduttaa kotimaan vähävaraisia lapsiperheitä ruokalahjakorteilla. Vuoden 2016 tavoitteena on 2,1 miljoonan euron keräystulos. Keräyksen tuotolla 30 000 perhettä saa 70 euron arvoisen lahjakortin, jolla voi ostaa ruokaa joulupöytään K-ruokakaupoista, Lidlin myymälöistä tai S-ryhmän ruokakaupoista.

Keräys järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997. 20 vuoden aikana kaikkiaan 200 500 perhettä on muistettu yllätyslahjalla.

– Tässä istun ja itken onnesta. Olen kahden tytön yksinhuoltajaäiti. Sain yllättäen Hyvä Joulumieli -lahjakortin. Ruokabudjettimme on viikossa maksimissaan noin 40 euroa. 70 euron lahjakortista ei siis ole iloa vain yhdeksi illaksi, siitä on iloa ja apua jopa kahdeksi viikoksi. Nyt saimme koko perheelle joulu-, välipäivä- ja uuden vuoden herkut, kuvaili eräs vuonna 2015 lahjakortin saanut äiti.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Punainen Ristin yhteistyössä Ylen kanssa järjestämä keräys alkaa perinteiseen tapaan Helsingin rautatieasemalla perjantaiaamuna 25.11. ja jatkuu jouluaattoon saakka.

Ylös