Järvenpään Omenamies Peter Hagman lähti kuntavaaleihin – ”Hyvää tekemällä erotumme muista puolueista”

10.2.2017 klo 10:05 Kotimaa Kristiina Kunnas

Vakava sairaus teki Peter Hagmanista hyväntekijän ja lähimmäisten kohtaajan. Kristillisdemokraattien kuntavaaliehdokas tunnetaan Järvenpäässä Omenamiehenä.

Peter Hagman on ollut mukana hankkimassa Järvenpäähän ennätysmäärän Kristillisdemokraattien kuntavaaliehdokkaita.

Vaaleihin on lähtenyt jo 26 ehdokasta. Se on uusi ennätys 47 vuoteen Järvenpään KD:ssä.

Hagman tunnetaan kotikaupungissaan hyväntekijänä. Vakava sairaus muutti miehen elämän arvot perusteellisesti.

– Elän parasta aikaa elämässäni, huudahtaa 50-vuotias Peter Hagman.

Lähtö politiikkaan tuli aika lailla puskista, sillä miestä ei poliitikoksi ryhtyminen ollut aiemmin lainkaan kiinnostanut.

– Olin tehnyt paljon hyväntekeväisyystyötä kotikaupungissani Järvenpäässä. Sitten sain kutsumuksen, että voisinhan olla laajemminkin vaikuttamassa asioihin.

– Jumala antoi innon ja palon tähän asiaan, sanoo Järvenpään KD-paikallisosaston puheenjohtaja ja itsekin kuntavaaliehdokas.

Ehdokkaiden hankinta on ollut tosi kiinnostavaa. Hagman on ollut aiemmin myyntimies, ja on nyt voinut viritellä taitoa uudelleen käyttöön.

– Vaimo kutsuu minua nykyään Jumalan myyntimieheksi.

Peter muistaa kuin eilisen päivän, miten tunsi vatsassaan säännöllisin väliajoin kipua, aivan kuin joku pistelisi haarukalla.

Jos jollakulla on vastaväite, se ei Hagmania lannista.

– Eihän autokauppiaskaan luovuta, kun joku esittää kritiikkiä tai vastaväitteen. Silloin asia on yleensä menossa maaliin, hän nauraa.

– Olen ollut sitkeä, ja otan edelleen yhteyttä. Näen asian laajasti: meidän kristittyjen pitää puolustaa niitä arvoja, joita nyt koko ajan poljetaan. Siksi pitää lähteä myös ehdokkaaksi.

– En ajattele omaa voittoa, vaan puolustettavia asioita.

Peter Hagmanin elämä muuttui peruuttamattomasti 2008. Yhdessä rytäkässä häneltä meni terveys, työ ja ystävät. Samalla viikolla kun hänen sairautensa todettiin, kuoli oma isä syöpään.

Mutta menetysten tilalle tuli jotain uutta, entistä parempaa.

– Siitä saan kiittää yksin Jumalaa.

Peter muistaa kuin eilisen päivän, miten tunsi vatsassaan säännöllisin väliajoin kipua, aivan kuin joku pistelisi haarukalla.

– Ajattelin sen olevan psykosomaattista, sillä isäni oli juuri kuollut.

Ultrassa todettiin suuri kasvain. Se oli kiinni pernassa, vatsaontelossa ja vatsalihaksissa. Kasvain herätti kummastusta, eikä vieläkään oikein tiedetä, mikä se oli.

– Läpimitaltaan 12,5-senttinen kasvain on nyt opetuskäytössä yliopistosairaalassa, Peter naurahtaa.

Hänen elämänsä oli päättyä leikkaukseen. Suuri operaatio onnistui, mutta elämä oli hiuskarvan varassa. Kasvainta oli todella vaikea irroittaa, hän sai leikkauksessa alkuun suurenverenpurkauman, sitten lisäverta eikä meinannut herätä. Leikkauksen jälkeen iski hengenvaarallinen tulehdus vatsaan ja korkea kuume, ja keuhkoihin kertyi puolitoista litraa nestettä.

2017_Peter_Hagman_omenalavaHagman kuitenkin selviytyi.

– Lääkäri sanoi, että sain käytännöllisesti katsoen uuden elämän.

– Itse koen nyt, että Jumala nosti leikkauspöydältä, täytti myöhemmin rakkaudellaan ja lähetti työhön.

Nyt miehellä ei ole toisella puolen vatsaa lihaksia lainkaan, joten kauppakasseja raskaampi  nosteleminen ei onnistu.

Silti hän on jakanut tonnikaupalla omenoita järvenpääläisille.

Operaatio Omenan tarkoituksena on ollut hakea omenia niiltä, joilla sato on ylittänyt oman tarpeen, ja jakaa niille, joilla ei ole. Peter on toiminut syksyisin välikätenä jo viidettä vuotta jakaen autollaan omenia ilmaiseksi niitä tarvitseville.

– Antamisen ilo on se paras palkinto tästä työstä. Enemmistöllä ei kuitenkaan ole sitä omaa omenapuuta. Varsinkin Järvenpäässä kerrostaloissa asuu paljon vanhuksia, jotka ottavat tosi mielellään omenia vastaan.

– Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista oli, kun eräällä vanhuksella ei ollut pienistä tuloista johtuen varaa omeniin. Vein hänelle pussillisen omenoita, ja hän sai leivottua lapsenlapsilleen omenapiirakkaa, Hagman kertoo.

Terveyden mennessä menivät myös työ ja kaverit.  Mutta Jumala antoi hänelle näyn, jossa hänen edessään oli suuri joukko ihmisiä.

– En tunnistanut ihmisiä kasvoilta, mutta tunsin suuren rakkauden ja säälin näitä ihmisiä kohtaan.

Eikä aikaakaan, kun Peteristä oli tullut hyväntekijä.

Omenamies  järjestää myös erilaisia tempauksia. Hän sai sydämelleen, että kaupungin yksinäisille pitää saada joulujuhla. Kuinkas sattuikaan, että kaupunginjohtaja lämpeni ajatukselle, ja kaupungin joulukorttirahat laitettiin yksinäisten jouluaattoillan juhlaan. Sinne tuli yli 100 yksinäistä.

– Sain sydämelleni hyväntekeväisyyskonsertin, jolla keräisin rahaa eri kohteisiin, kuten Järvenpään huostaanotettujen lasten harrastuksiin. Kirjailija Tommy Hellsten ja laulaja Joel Hallikainen esiintyivät ilmaiseksi, ja Järvenpään kaupunki tuki konserttia antamalla konserttisalin käyttöön.

2017_ Peter_Hagman_Hellsten_Hallikainen

Joel Hallikainen ja Tommy Hellsten osallistuivat hyväntekeväisyyskonserttiin ilmaiseksi, ja esimerkiksi huostaanotettujen lasten harrastuksiin sekä muihin kohteisiin saatiin kerättyä hyvä potti. Järvenpää-taloon tuli lähes 450 kuulijaa. Tyytyväinen idean isä, Peter Hagman, kuvassa keskellä.

 

– Minulle sanottiin, että ihme on, jos 150 ihmistä saan sinne tulemaan, kun tarjontaa on niin paljon nykypäivänä. Mutta minä sanoin Tommylle ja Jokelle, että tupa tulee täyteen, näin on Herra luvannut.

– Niinhän se tulikin ja noin 450 ihmistä saapui paikalle.

Konsertti oli menestys ja sillä saatiin kerättyä suuri summa rahaa hyvään tarkoitukseen.

Reilu vuosi sitten Peter pani alkuun Kohtaamishetken.

– Siinä kohdataan lähimmäisiä viikoittain, kuljetaan rinnalla ja jaetaan elämän iloja ja suruja.

Kävijöitä on ollut 40-50 joka viikko. Myös Järvenpään kaupungilla tunnetaan Kohtaamishetki ja sekä sosiaali- että työ- ja elinkeinotoimistosta on ohjattu ihmisiä huolineen Peterin luo. Kaupungin omat resurssit eivät ole riittävät.

Peter on mielenkiintoisella tavalla luottavainen, ja hänen uskoaan voi vain ihailla. Vakaumus on vahva.

– Jumala kyllä hoitaa kaiken, jos vain olemme kuuliaiset Hänelle. Meidän ei tarvitse ajatella rahaa ensimmäisenä, kun lähdemme Herran työhön, Peter sanoo.

Ihmeet tuntuvat olevan Peterille tuttuja.

– Joskus seinä tulee  vastaan, mutta niissäkin tilanteissa Jumala yllättää aina, hän sanoo.

– Meidän pitää tehdä hyvää ja rakastaa ihmisiä! Ei vain puhua, vaan tehdä, hän lisää.

– Sillä myös erotumme muista puolueista, että näytämme sitä rakkautta, joka meihin on vuodatettu!

 

Peter Hagman, Omenamies ja hyväntekijä

syntynyt Helsingissä, asuu Järvenpäässä, kuntavaaliehdokas
naimisissa, kahden lapsen isä
Järvenpään KD-paikallisosaston puheenjohtaja
Motto: Älkää pelätkö koettelemuksia, niissä voi piillä siunaus!

 

Ylös